Startpagina

dinsdag 23 april 2013

DE BLOEMETJES STAAN BUITEN!!!

Ja, ja letterlijk en figuurlijk,

Afgelopen zaterdag zijn we naar Lisse geweest, waar het jaarlijks Bloemencorso van de Bollenstreek werd gehouden. Wat een fantastisch weer was het er voor! Het thema van dit jaar was Bon Appétit.


De optocht bestaat uit zo'n twintig praalwagens en wel meer dan dertig rijk met bloemen versierde luxe en bijzondere wagens. Voor een extra feestelijke uitstraling wordt de stoet begeleid door muziekkorpsen. Het corso werd voor de 66e keer gehouden en met een route van 40 km, rijdt deze van Noordwijk naar Haarlem in een paar dagen.

Behalve dat het Bloemencorso van de Bollenstreek het enige evenement van dit niveau is dat zich afspeelt in het voorjaar, is het eveneens het enige corso dat wordt opgebouwd met bolbloemen zoals hyacinten, tulpen en narcissen. 

En Omroep Max was ook in Lisse om het Bloemencorso te filmen. De opnames werden gemaakt voor het gemeentehuis van  en de uitzending is  te zien bij Omroep Max op 28 april om 17:05 uur Op Nederland 2.

Op de foto hierboven zie je dan ook nog net mijn plukkie haar op de foto. Als Omroep Max het interview met de bollenkweker er niet uitknipt, dan kunnen jullie mij en mijn wederhelft LIVE OPGENOMEN bewonderen op 28 april! hihiihi... En we hadden dan ook een perfekt plekkie pal naast de tribune met de Bobo's. Het commentaar werd gegeven door Joop van Zijl, vanaf de overkant uit de burgemeesterskamer.

In het bloembollendorp is tijdens de Bloemencorsodagen van alles te beleven. Onder de inwoners, buurten en organisaties wordt een bloemenmozaïkwedstrijd gehouden,maar helaas is dit jaar i.v.m. de aanhoudende kou (en dus het tekort aan bloemen) deze pas een week later te bezichtigen.


Er was in het centrum ook een Corsomarkt. Tijdens deze tweedaagse, traditionele markt met meer dan 120 kramen zorgen  veel winkeliers voor leuke acties en aanbiedingen. En het was er gewoon gezellig druk met hier en daar op een pleintje goede muziek met tentjes waar je broodjes beenham en hamburgertjes kon eten en lekker in het zonnetje kon pimpelen op de terrassen..

Een stukje historie hoe het Boemencorso is ontstaan: Voor de geboorte van het corso moet worden gaan we ff terug in de tijd naar de jaren veertig. De Tweede Wereldoorlog was ten einde en de behoefte aan feesten en gezelligheid was groot. Het organiseren van corso's kwam op gang. De stoet bestond toen nog uit niet veel meer dan een paar met bloemslingers en bloemtoeven versierde vrachtauto's en handkarren. Het plaatselijke muziekkorps ging vooraf. Al snel werden ook kindercorso's in het leven geroepen.


De allereerste Bloemencorso van de Bollenstreek werd gehouden in 1947 en daarbij was het Willem Warmenhoven, een amarylliskweker uit Hillegom, die de bedenker is van de allereerste volwassen praalwagen in de vorm van een walvis.Op een krakkemikkig vrachtwagentje werd een vorm opgebouwd en met hyacinthen overdekt. Hillegom nodigde Sassenheim en Lisse uit om mee te werken aan een groots opgezet corso en toen was het hek van de dam!!! Er werd een klein corso comité opgericht en sindsdien schrijft het Bloemencorso van de Bollenstreek jaarlijks geschiedenis. Immers, het voorjaarscorso is uitgegroeid tot een fenomeen met internationale bekendheid.

Nou en dat hebben we geweten.... hahaha... er waren wat Duitsers aanwezig, maar wat me het meest verbaaste was dat er behoorlijk veel van die Heutebreuteknekkebreute piepeltjes aanwezig waren en de toeristenbusssen reden af en aan! We hebben er heel erg van genoten en GESNOVEN...hyacintengeur, dat ruikt zo lekker!!! Kortom een heel geslaagde dag....en voor herhaling vatbaar! En ik ben snel weer terug met een kaartje,hoor!
31 opmerkingen:

 1. Schitterende foto's! ik kom uit Valkenswaard en daar wordt ook elk jaar een bloemencorso gehouden, dit echter alleen voor het dorp zelf dus maar voor een paar uur, hoe zonde is dat? Als ik dan lees dat de stoet daar 40 kilometer aflegde is dat natuurlijk wel een groots gebeuren. Wat een werk hebben die mensen verricht, ik kan me nog herinneren dat een tante van mij ook altijd mee ging helpen "prikken", er werd s'nachts ook doorgewerkt en als ik deze foto's zie komt alles weer naar boven, zo leuk!
  Fijne dag, liefs Hanny♥

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi hoi
  Wat een leuk verhaal over Lisse
  Zelf zien wij nooit wat van de Corso omdat we de hele dag in de winkel staan .
  Dit jaar zijn we de avond ervoor naar Noordwijkerhout gegaan en toch nog wat gezien .

  Groetjes Marcella

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooi verslag heb je gemaakt, je kan wel voor de plaatselijke krant collums gaan schrijven, hihi. Corso's zijn altijd heel gezellig, hier gaan wij vaak naar Winkel of Nieuwe Niedorp, daar gebruiken ze Dahlia bloemen, op de wagens. Fijne dag en geniet lekker na.
  Groetjes van Gerie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel erg mooi en leuk dat je het met ons deelde!!!!

  Gr Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een prachtige foto's hebben jullie gemaakt, ziet er erg mooi uit en het zal zeker ook heerlijk geroken hebben, daar hebben heel wat uurtjes werk in gezeten om de praalwagens zo mooi te maken.

  groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hi Antoinette, Je fotoos zeggen ALLES.
  Geweldig corso.
  In september hebben ze ook een corso maar dan van najaarsbloemen ed. Wij hebben een paar maal in Katwijk gekampeerd in september en daar komt het corso ook. (Kan ook augustus zijn geweest) Kampeerarrangement is afhankelijk van de schoolvakanties. Genieten he?
  gr leny w

  BeantwoordenVerwijderen
 7. hoi Antoinette, nou dat was dan mooi een (bijna) live verslag van het bloemencorso, wat een mooie kleurrijke foto's van de mooie praalwagens en je geeft ons er gelijk een stukje geschiedenis bij, het is wel duidelijk dat jullie hiervan hebben genoten, groetjes Jeannette

  BeantwoordenVerwijderen
 8. wauwww wat een schitterende foto's Antoinette!!!
  Groetjes Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een schitterend verhaal weer Antoinette en wauw wat een mooie foto's heb je geplaatst, ze hadden dan ook schitterend weer, helemaal super.
  Liefs van Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat is het bloemencorso toch schitterend , elk jaar is het weer anders en zo mooi.
  Ik ben er ook wel eens geweest maar het is echt de moeite waard.
  Ik begrijp dan ook dat je een prachtige dag hebt gehad.
  groetjes Janie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Antoinette, mooie foto's heb je gemaakt en een prachtig verhaal.
  In het echt is het mooier en de geur, heerlijk! Ik woon in Sassenheim waar het bloemencorso ook door heen gaat en zoals elk jaar is het weer een feest om het te zien en te ruiken.
  Liefs, Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Geweldig wat geniet ik vandaag van jou verhaal en je schitterende foto's! Echt helemaal super. Het lezen van zo'n stukje historie, het verloop en het heden. Als klein meisje ging ik nog wel met mijn ouders naar Amstelveen maar volgens mij was dat een ander bloemencorso.... Toch nog maar eens naar toe...We gaan er om denken op 28 april!

  Groetjes Richtje

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ziet er prachtig uit. Je kan de bloemen bijna tot hier ruiken...

  Groetjes,
  Nans

  BeantwoordenVerwijderen
 14. dank je wel voor de mooie foto's...wat een kunstwerken zeg!...leuk dat je wat geschiedenisles erbij hebt gegeven!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. wat een prachtige foto's antoinette, dat ziet er allemaal kleurrijk uit.

  groetjes karin

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ooooohhhh wat ziet dat er geweldig mooi en gezellig uit Antoinette!! Kan me voorstellen dat je super genoten hebt! Liefs, Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Je hebt vast een prachtige dag gehad. Mooie praalwagens. En supermooi weer. Groeten Trijntje

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Schitterende foto's, wat een werk is dat geweest.
  En dat het lekker ruikt, geloof ik direct, een paar hyacinten in huis ruiken al heerlijk.
  Bedankt voor je prachtige verhaal.

  Groetjes Sippie.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Waauw wat een schitterend evenement en wat een geweldig bloemenpracht. Wat zullen de mensen er een werk aan gehad hebben, maar zo moooi! Groetjes, Cindy

  BeantwoordenVerwijderen
 20. What beautiful pictures, and a wonderful story Antoinette. It still feels like winter where I live, and no flowers yet, so it was fun to see your beautiful festival!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Antoinette, ik heb net je leuke verslag zitten lezen. Je hebt ook prachtige foto's gemaakt, wat leuk om dat op je blog te zetten. Ik ken alleen het bloemencorso van Zundert, hier in Brabant, ook heel beroemd. Dat is in september, met dahlia's. Dit bij jullie is ook helemaal top. Bedankt voor je enthousiaste verslag! Lieve groetjes, Marlies

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ha Antoinette,
  oh..... ik krijg helemaal warme gevoelens. Ik ben namelijk in Hillegom geboren en de eerste jaren van mijn leven werd ik natuurlijk meegesleept naar het corso. Later toen mijn ouders met ons verhuisden naar Drenthe zijn we er ook nog wel eens speciaal voor nar Hillegom en Lisse gereisd. Stoeltje langs de kant van de weg en met open mond kijken! Het zal vast wel wat commercieler zijn geworden, maar wat een leuke foto's laat je zien! Geweldig he, wat ze kunnen met bloemen. EN het thema was natuurlijk echt in jouw straatje... hadden ze ook een grote monchoutaart? ;-))

  Lieve groet, GerJanne

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wat een prachtige foto's, Antoinette, kan me voorstellen dat jullie genoten hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. wat een mooie foto's en wat zien die wagens er prachtig uit zeg.
  groeten lenie

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Hoi hoi Antoinette,
  wat ziet dat er mooi en gezellig uit!
  mooie fotoos zeg!
  Knap dat die wagens allemaal met bloemetjes versierd zijn adembenemend mooi!
  Groetjes van Daatje

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Prachtig allemaal die wagens en goed weer gehad zo te zien!
  Wij hebben hier het oogst/fruitcorso in de Betuwe, ook leuk.
  groetjes Jitske

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Wat ziet dat er allemaal zo leuk uit, mooi foto's en interressant verhaal op een aangename wijze gebracht , hier hebben we al dat moois niet zeg , Grtjs Emma

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Wat een prachtig evenement, mooie foto's heb je gemaakt, bedankt dat je ons laat mee genieten.

  Groetjes Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 29. zo te zien heb je genoten van de mooie creaties en het fijne weer!!
  fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Hoi Antoinette. Ik heb net je mooi foto's zitten te bekijken, en natuurlijk ook je zelfgemaakte kaarten. Ben benieuwd wat er allemaal nog meer gaat komen dus ik ga je volgen hoor.
  Als je zin heb kom dan ook eens op mijn blog langs.

  Groetjes en een fijn weekend. Petra.

  BeantwoordenVerwijderen