zaterdag 27 oktober 2018

WINTERPRET!

Hallo allemaal,

Winter weer vind ik alleen lekker als het vriest en de zon, die toch uitbundig schijnt! Wat heerlijk is dat dan. Slootje voor de deur en schaatstochtjes houden. En natuurlijk wat lekkers bij koek en zopie tent halen. Maar waar komt de koek en zopie tent nu van origine vandaan?
In de 17e tot en met de 19e eeuw bestond zopie uit een mengsel van bockbier en rum. Door aan dit mengsel eieren, kaneel en kruidnagelen toe te voegen en vervolgens te verwarmen, ontstaat zopie. Later, in de 20e eeuw, werd in een koek-en-zopietentje vaak warme punch verkocht. Tegenwoordig worden er voornamelijk warme chocolademelk, snert, glühwein, en gevulde koek verkocht.

Met de nieuwe collectie van november kunnen we deze sfeer ook maken. Onderstaande creatie is daar een voorbeeld van.


Deze driehoektrapjes kaart is gemaakt met wit linnenkarton, kraftpapier bruin en het schitterende Wintertime designpapier. De nieuwe ijspegelrand is bewerkt met lijm met daaroverheen losse nepsneeuw gestrooid. De schaatsjes zijn geaccentueerd met zilvermetallic pen en een zwarte fineliner. De dakje en de lichtjes van de tent zijn ingekleurd met brushmarkers, want die geven net wat diepere kleuren dan de distressinkt en komt dan mooier uit.


De sneeuwletters zijn al eerder uitgebracht en blijven leuk om te gebruiken bij je winterkaarten. Hier zijn ze gestempeld en ingekleurd met blauwe distressinkt. De sneeuw bovenop de letters is gedaan met parelmoer stickles.


Nu kunnen wij ook Sjoukje Dijkstra laten herleven met het mooie gedetailleerde kunstschaatsster stenciltje! Je zou haar 3D kunnen maken of inkleuren, zoals op het voorbeeld met distressinkt. Ook mogen de winterse stempels niet vergeten worden en met deze nieuwe uitgave maakt het je kaart nog completer, zoals het houtenbord met de ouderwetse glijers eraan en de slee. Onze nieuwe vriendje, sneeuwman Yotr, die leeft zich al helemaal uit in zijn nieuw outfit. Hij gaat als een speer op de slee de helling af!  Yotr, is geheel naar eigen idee samen te stellen, omdat hij allemaal uit losse onderdeeltjes bestaat. Tip: bewaar deze hele kleine delen op een stukje magneetvel en je houdt alles bij elkaar. Willen jullie dcze kaart ook maken dan kun je deze hier vinden.

O ja, en nog wat lekkers om uit te proberen. Het originele recept voor zopie ... ben benieuwd hoe dat gaat smaken!
  • 1 liter bier
  • 1 pijpje kaneel
  • 2 kruidnagels
  • 2 plakjes citroen
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 1 dl rum

Bereiding:
Breng het bier samen met het pijpje kaneel, kruidnagels en citroen aan de kook. Laat het geheel dan ongeveer 20 minuten op een zeer zacht pitje doortrekken. Roer de suiker met de eieren los en bind hiermee het bier. Voeg op het laatst de rum toe. Heet drinken! Proost...

Super leuk dat jullie weer langskwamen, fijne dag en tot de volgende keer.


Gebruiksmaterialen:
6002/1053 Snij-embosstencil - marktkraam (koek en zopie)
6022/1055 Snij-embosstencil - Kunstschaatsster
6002/1056 Snij-embos-debos-stencil - Schaatsen
6002/1085 Snij-embosstencil - Noor - WW - Ijspegels
6002/1111 Snij-embosstencil - Collect Friends - Yotr
6011/0592 Papierset – Wintertime
6410/0439 Stempel - Sneeuw Alfabet
6410/0494 Clearstempel - Winterfun
8089/0203 Kraft papier
8099/0101 Paper for cardmaking linnen structuur wit


2 opmerkingen: